Hulp vragen voor jezelf

Foto door VisionPic .net op Pexels.com

Ja het mag! Wat goed dat jij aan jezelf denkt!”

Waarom weet ik niet, maar ik hoor het om me heen vaker dat vrouwen het enorm lastig vinden hulp te vragen voor zichzelf.. En ja hoor, ook ik kan zeggen dat dit mij best moeite kost… En dan vraag ik me telkens ook af waarom ik het van een ander heel normaal vindt dat ze hulp vragen, maar dat het voor mij zo’n drempel is.. Waarom mag een ander dat wel en waarom mag ik het niet? Welk gevoel of overtuiging is voor mij gekoppeld aan hulp vragen voor mijzelf..?

Heb ik gefaald als ik hulp moet vragen? Moet ik alles kunnen van mezelf? Ik heb meegekregen dat je alles kunt leren, maar is dat wel zo? En wil ik dat eigenlijk wel alles leren en alles kunnen? Want als je alles een beetje kan, is dat dan wel goed genoeg?

“ik van alles het naadje van de kous weten, dit kost mij veel energie. Je kunt nu eenmaal maar zoveel ballen in de lucht houden en er komt nog regelmatig een balletje bij…”

En als ik dan besluit hulp te vragen, bij wie moet ik dan zijn? Wat voor hulp wil ik dan eigenlijk? Wil ik mijn huishouden uitbesteden? Schoonmaken is nu niet bepaald mijn lievelingsklusje.. Wat levert mij het op als ik dat uitbesteed?  Wil ik meer tijd voor mezelf creëren? Dan is een oppas misschien wel een goed idee.. Maar waar vind ik die? En wil ik mijn kind wel achterlaten bij een vreemde? En kan ik verwachten dat een oppas elke week wil komen?   Of past flexibel indelen van mijn tijd beter bij mij zodat ik op tijden werk of sport ofzo die mij uitkomen..

Er spookt dus nog genoeg aan extra vragen en achtergronden door mijn vrouwenbrein. Allemaal voorwaarden, emoties en overtuigingen met zich meedragend en allemaal van invloed op het wel of niet vragen om hulp voor mijzelf….

“Dit gaat een keer ten koste van jou, van wie jij bent, van wat jij wilt, wat jij kunt….. en dan weet je niet meer wie je bent en vraag je hulp voor jezelf…..”

Want ik zie mijzelf als een sterke, onafhankelijke vrouw. Ik ben goed in staat mijn eigen zaakjes te regelen. En ook zaakjes voor een ander. En ergens vind ik het fijn controle te hebben. Wil ik van alles het naadje van de kous weten, ook al kost dit mij veel energie. Je kunt nu eenmaal maar zoveel ballen in de lucht houden. Komt er dan regelmatig een balletje bij dan doe je je best alles nog steeds goed te doen. Je merkt wel dat het steeds meer energie kost en dat er bijna niks meer is wat energie geeft. Of in ieder geval niet genoeg om op te laden. 

Dit gaat een keer ten koste van jou, van wie jij bent, van wat jij wilt, wat jij kunt….. en dan weet je niet meer wie je bent en vraag je hulp voor jezelf…..

Ja het mag! Wat goed dat je aan jezelf denkt! Als jij niet lekker in je vel zit en niet in je kracht bent dan kun jij er ook niet volledig zijn voor een ander. Hulpvragen is juist goed omdat je zo trouw blijft aan jezelf en er volledig kan zijn voor anderen die belangrijk zijn in je leven.

Kun jij wel wat hulp gebruiken om dingen weer helder te zien?

Ik bied verschillende mogelijkheden om meer uit jezelf te halen zoals

  • Sparringssessies online/ op locatie/ in de natuur
  • Issues & dromen scan
  • Creatrix® Programma
  • Nine Star Ki consulten
  • Workshops

Of laat je reactie en/of vraag achter op het onderstaande contactformulier

*Ik ontvang maximaal 12x per jaar een update.

Tenzij anders overeengekomen worden uw gegevens niet bewaard

Het voelt gewoon… dubbel

Ik heb gewoon geen zin om te werken, maar wil aan mijn bedrijf werken. Geeft me zoveel meer energie. En nu heeft dl nog vakantie ook…. ach is ook wel gezellig hoor. Gewoon dubbel.

long exposure photography of a stream
Foto door Joshua Woroniecki op Pexels.com

 

Een berichtje dat ik kreeg van een vriendin. En echt waar, dat dubbele gevoel snap ik helemaal. Je bruist en bubbelt, want je bent mega enthousiast over je nieuwe project, hobby of wat het ook is dat veel energie geeft. Je hebt geen behoefte aan afleiding, maar wil gewoon door kunnen stomen.

Alle tijd van de wereld en even alleen jezelf om rekening mee te houden. Jij hebt niet veel anders nodig dan beetje eten en kop thee op z’n tijd. Misschien even een verfrissende wandeling om wat je hebt gedaan te laten bezinken. Daarna vol nieuwe energie er weer lekker tegenaan. Bouwen dat bedrijf. Uitwerken al die plannen!

Helaas is de realiteit vast anders. Tenzij je een weekje voor jezelf hebt geboekt. Even er tussenuit in je uppie om bij te komen, creativiteit te laten stromen en te flowen!

Tja, je zult het moeten doen met de momenten die je worden gegund en die je zelf creëert. Partners zijn hiermee niet altijd even blij.. ze voelen zich misschien beetje verwaarloosd omdat jij zo gepassioneerd bezig ben. Maar stiekem zijn ze ook heel trots dat jij je zo kunt inzetten. Dat jij je passie hebt gevonden. Het is alleen nog niet duidelijk wat het oplevert, voor jou en, niet onbelangrijk, in the end ook voor hen😉

Dus, hoe moeilijk ook. Zorg dat je niet (teveel) verleid wordt. Plan wat je wilt gaan doen. Plan ook de tijd die je vrij houdt voor samen. En hou je daar aan. Ideeën in je boekje noteren is wel aan te raden, maar zorg dat je alles de aandacht geeft die het verdient.

Heb hier zelf ook nog in te leren hoor. Makkelijk om door te draven in mijn enthousiasme.

Work in progress😉

Lief zijn voor jezelf

Deze blog heb ik alweer een tijdje geleden geschreven. De situatie is inmiddels iets veranderd. Mijn oudste mini gaat tegenwoordig naar school en er is een 2e mini bij gekomen. De laatste nog duidelijk te klein om de wondere wereld van de Efteling goed mee te krijgen. Dat mag de pret niet drukken en het verhaal wordt er niet anders door. Lief zijn voor jezelf is nog steeds een thema dat dagelijks aandacht nodig heeft..

 

Wat houdt dat nou in , lief zijn voor jezelf….

backlit beach dawn dusk

Foto door Cedric Lim op Pexels.com

Ik heb zo het idee dat dat voor iedereen anders is.. Voor de een zal dit betekenen dat je dagelijks even een momentje hebt waarin je niks hoeft en moet, gewoon even alleen jezelf om mee bezig te zijn. Voor anderen kan het heel goed zijn dat lief zijn betekend dat je de keuken in gaat om lekker te koken of te bakken en daarna trots het resultaat te delen met familie of vrienden.. Heerlijk al die lovende woorden in ontvangst kunnen nemen en genieten van het gezelschap en de verhalen..

Voor mij betekend dit dat ik mezelf toe sta om dingen te doen die ik echt leuk vind, die mij niet teveel moeite kosten en die mij energie geven of waardoor ik echt kan ontspannen. Zo ga ik al jaren wekelijks lekker naar de yoga. Eerst even goed aan de bak om alle spieren weer op te rekken en wervels op hun plaats te laten knoepen. Daarna afsluiten met een ontspannen 10 minuten waarin de een in slaap valt, de ander een mini Reiki behandeling ontvangt en weer anderen hun gedachten laten dwalen of proberen te focussen.  Onbewust heb ik zo in de loop der jaren leren mediteren en kan ik nu meestal mijn hoofd heerlijk rustig maken. Dit is echt even een momentje voor mij om op te laden, te aarden en me bewust te worden van mijn innerlijke kracht.

Maar ook lekker een dagje naar de sauna met manlief om te ontspannen en bij te praten. Dit is soms echt nodig, want met een mini van ruim 2  kom je niet altijd meer toe aan een goed gesprek. Hoe vaak gebeurd het niet dat je op een vond nog tig keer naar boven moet omdat de mini weer uit bed is geklommen, of zijn knuffel kwijt is, of iets wil drinken of… Je bent dan blij als je een avondje naar je favoriete serie kan kijken zonder onderbroken te worden, je boek kan lezen, een spelletje kan spelen.. Dus voor tijd samen plan je nu een etentje voor 2 of een dagje wellness om samen te ontspannen.. Heerlijk!

Ook dagje in een dierentuin of de Efteling ronddwarrelen is voor mij lief zijn voor jezelf. Je bent even weg uit je dagelijkse omgeving en ik merk dan aan mezelf dat de druk van moeten dan gelijk afneemt. De tijd in de gaten houden is dan een dingetje dat er lekker bij inschiet. Camera mee om weer eens mooie plaatjes te schieten. Genietend van het verrukte gezicht van de mini in Carnavalfestival, droomvlucht, de hele hoge draaimolen waar opa lang geleden aan gewerkt heeft of de kookpotjes..  Soms zou je dan willen dat je heel even ook weer in de schoenen van een 2 jarige mocht staan..

 

Het sprookjesbos was geen succes

 

 

 

Ben jij toe aan iets anders?

Ik wil iets anders.wil ik iets anders_

Vandaag kreeg ik de vraag of omscholen een goede keuze is. Tja, ik denk dat het antwoord op deze vraag voor iedereen anders is.

Zomaar even een greep uit vragen/redenen waarom je zou willen omscholen. En ik weet zeker dat er nog meer redenen te bedenken zijn…

  • Waarom komt de gedachten voor omscholen bij je op?
  • Doe je nu iets wat je echt niet leuk vindt?
  • Vind je dat je jezelf moet ontwikkelen?
  • Raak je je baan kwijt?
  • Is er te weinig passend werk te vinden?

Het kan maar zo dat er dingen zijn veranderd in je leven waardoor je huidige situatie niet (langer) bij je past. Denk maar aan een jongen moeder. Opeens ben je niet meer alleen die leuke vrouw, die geweldige partner en flexibele medewerker. Je hebt er van de ene op de andere dag een grote verantwoordelijkheid bij gekregen, goed zorgen voor jou en je kind. Je kind staat opeens op de eerste plaats. Misschien heb jij nu opeens behoefte  aan meer regelmaat in je werk, of een vast inkomen in plaats van al die spannende freelance klussen..

Zo’n ingrijpende gebeurtenis kan je het gevoel geven dat je het niet meer weet. Dat je de controle over je leven kwijt bent. Dat je niet meer blij bent met waar je nu staat, met wat je nu doet, met wat je uitstraalt. Je kunt zelf het gevoel hebben jezelf kwijt te zijn.

Voordat je overhaast het roer omgooit…. neem de tijd om uit te zoeken waarom je nu iets anders wilt. En wil je het wel echt? Neem je alle consequenties die erbij komen voor lief?Iets anders doen lijkt misschien geweldig, maar ook die ballon knapt en dan sta je weer met beide voeten op de grond.

Of ben je het gewoon even zat omdat vandaag even alles anders loopt dan jij je had voorgesteld…….