De waarde van mediteren

Waarom zou je mediteren?

Als je regelmatig mediteert neem je bewust een moment voor jezelf. Je kunt hiermee je gevoel of stemming versterken of je focus verleggen. In dit moment kun je tot rust komen. Het kan helpen stress te verminderen,  om te ontspannen, of om inspiratie en creativiteit te stimuleren.

Foto door Felipe Borges op Pexels.com

Zelf vind ik het fijn om af en toe een korte meditatie te doen op de dag. Vooral als ik merk dat ik weer druk wordt in mijn hoofd. Als ik overloop met dingen die nog gedaan moeten worden en ook mijn energielevel voel zakken is het tijd om even een momentje me-time in te lassen. En nee, dat hoeft helemaal niet een half uur te duren. Meditaties kun je namelijk al vinden van zo’n 3 minuten. Dat is toch ook in een druk schema best in te passen?

Er verschillende methodes om te mediteren. Je kunt bijvoorbeeld wandelen, schrijven, tekenen , ontspannen zitten of liggen met je ogen dicht. Voor iedereen is er wel een meditatie die past. Nu las ik laatst iets over mediteren met frequenties,  Binaural-beats of sound-healing. Deze trillingen kunnen worden geproduceerd door dongs of klankschalen, maar kunnen ook digitaal gemaakt worden.

Maar hoe werkt dat dan? En vind ik dat fijn?  

Het verschil tussen Soundhealing en Binaural beats

Bij een sound healing wordt gebruikt gemaakt van klankschalen in verschillende vormen en maten. De persoon die de sound healing leidt, slaat erop met een stok met een zachte achterkant. De trillingen van de schalen zorgen ervoor dat jij een intense trilling voelt die door je hele lichaam gaat.

Bij binaural beats worden twee tonen afgespeeld die maar een paar hertz (tonen) van elkaar verschillen. In elk oor hoor je vervolgens een andere toon.

Hoe werkt dat nou zo’n Binaural beat?

Omdat die twee tonen net iets van elkaar verschillen maken je hersenen er automatisch een derde toon bij, de verschiltoon. Dit is het compensatiegedrag van je hersenen. Hoor je links een toon op 14 Hertz en rechts een toon op 14,5 Hertz, dan is de verschiltoon 0,5 Hertz.

De frequentie van de verschiltoon komt overeen met een specifieke hersengolf. Hersengolven trillen namelijk ook op verschillende frequenties. Als je bijvoorbeeld heel gestrest bent trillen je hersengolven op een andere frequentie dan als je heel erg ontspannen bent.

De hersengolven passen zich aan de frequenties die binnenkomen aan. Als je binaural beats luistert wordt er dus een bepaalde gemoedstoestand opgeroepen. Wélke gemoedstoestand dat is, is afhankelijk van het soort binaural beats.

Hersengolven kunnen trillen op vijf verschillende frequenties:

  • Delta – 0 – 4 hertz – diepe slaap, helend, intuitie, zesde zintuig, empathie
  • Thèta – 4 – 8 hertz – meditatie, diepe ontspanning, creativiteit, trance, zelfprogrammering en zelfgenezing
  • Alfa – 8 – 14 hertz – ontspanning, stress verlagend, beter leren in het moment aanwezig zijn
  • Bèta – 14 – 30 hertz – focus, energie, helder, praten, werken , leren
  • Gamma – 30 – 100 hertz – zeer waakzaam, hoog bewustzijn, geheugen

Als je bijvoorbeeld binaural beats van 14 – 30 hertz luistert (bèta) dan zal dat zorgen voor een gevoel van focus en energie.

Hoe gebruik je een Soundmeditatie of frequentie-meditatie met Binaural beats?

Soundmeditaties kun je op verschillende plekken in Nederland volgen, maar het kan ook heel goed

Het voordeel van binaural beats is dat je ze overal kunt luisteren, thuis vanuit je luie stoel, op bed of een andere plek waar jij je prettig voelt. Het grootste effect ervaar je als je hier echt even voor gaat zitten. Neem de tijd. Door de golven breng je jezelf in een bepaalde gemoedstoestand, dus neem de tijd om hierin te komen.

Ga rustig zitten, in een rustige ruimte en zet je koptelefoon op of doe je oordopjes in. Zet de toon op van de gemoedstoestand waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Dit kun je heel goed doen tijdens je dagelijkse of wekelijkse meditatie.

De Meditation Moments App bevat meerdere Binaural Beat tracks. Je vind ze onder het moment muziek.

Waar haal ik de meditatiemuziek vandaan?

Op youtube kun je veel meditatiemuziek vinden. Zoek op soundmeditatie of Binaural meditatie. Je ziet dan een hele lijst met meditaties van verschillende lengtes en voor verschillende doeleinden.

https://www.youtube.com/results?search_query=binaural+beats+meditation

Mijn ervaring: Ik gebruik de verschillende meditatie manieren zoals het voor mij uit komt. Heb ik veel of weinig tijd. Heb ik veel aan mijn hoofd en wil ik ruimte maken, creativiteit aanwakkeren of ben ik toe aan ontspanning en een goede nachtrust. Mijn streven is dagelijks een moment nemen voor meditatie, maar soms schiet dat er nog bij in. Dat heeft dat weer met timemanagement te maken, maar daarover een andere keer meer.

Voor deze blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: