Werk jij al aan blije hersenen?

Volgens professor neuropsychologie Erik Scherder is een dagelijkse wandeling goed voor de hersenen. Het houdt ze gelukkig. En niet alleen je hersenen zijn gelukkig, ook op je afweersysteem heeft wandelen een gunstig effect.

Een actieve levensstijl is niet voor iedereen gewoon. Als ik naar mijzelf kijk een 10tal jaren geleden en zo’n 1,5 jaar terug dan is er een wereld van verschil. Van 5 keer sporten in de week en dagelijks op de fiets naar school, werk, boodschappen doen noem maar op naar bijna dagelijks in de file naar het werk, wekelijkse boodschappen met de auto en misschien een blokje om met de lunch..

Gelukkig is er wel weer wat veranderd en deze lastige, maar gelijk ook mooie periode werkt daar ook wel een beetje aan mee. Nog steeds zit ik vaak achter een scherm te werken, maar ben ik tegenwoordig minder onderweg en trek ik er vaker even op uit, boodschapje op de fiets, wandelen of fietsen met het gezin. En elke woensdag staat een sparringsessie op het programma,  al wandelend want dat zorgt ervoor dat ook je gedachten lekker in beweging blijven.

En nee, dat is zeker nog niet zoals mijn ideale plaatje er uit ziet. Maar met kleine kinderen valt nou eenmaal niet alles strak te plannen. Of laat ik het anders zeggen, word ik niet gelukkig van een te strakke planning. Dus de ene dag is er wat meer tijd dan de ander om nog een paar yogaoefeningen te doen of een sportief lesje zumba, figure8 of andere online workout.

Wandelen is goed om je afweersysteem te versterken

In je lichaam zitten heel veel verschillende stofjes. Deze stofjes hebben ongewenste indringers op hun menu staan. Als je gaat bewegen worden die stofjes in je lichaam actief. En dat is dan weer positief tegen die indringers. En het mooiste is dat je niet eens heel intensief hoeft te gaan sporten. Nee, hoor. Juist de matig intensieve beweging, zoals wandelen, werkt juist heel goed.

Hoe vaak wandel je dan?

Om je afweersysteem te versterken is het wel nodig om een half uur per dag te wandelen. Het is wel belangrijk dat je een beetje doorstapt dus prima te doen in de lunchpauze. Hup boterhammetje mee en gaan! Twee vliegen in een klap, hoofd leeg en beweging. Misschien heb je ook nog wel een leuke collega die met je mee wil!

Zien van natuur zorgt voor een enorme activiteit in je brein. Een verrijking voor je hersenen.

En de andere voordelen?

1. Bewegen verlaagt het stressgevoel

Door te bewegen activeer je de hersenschors. Dit is het gebied in je hersenen waar informatie uit de rest van het lichaam wordt verwerkt om daarna weer omgezet te worden in gedachten en concrete handelingen. Door te bewegen komt er een rem op al die gebieden in je brein die zorgen dat jij niet lekker in je vel zit, negatieve gevoelens ervaart of stress voelt. Door een stuk te gaan lopen zet je letterlijk een goede stap om je stemming te verbeteren.

2. Bewegen bevordert de creativiteit.

Als je gaat wandelen wordt het deel in je hersenen dat kennis opneemt en verwerkt (cognitief vermogen) minder belast. Dit deel van je brein komt echt even tot rust. Een ander netwerk in je brein wordt juist geactiveerd, je creativiteit. Misschien is het je weleens opgevallen dat je tijdens het lopen opeens een geweldige oplossing ziet, terwijl je daarvoor helemaal vast liep. Dat je veel te ingewikkeld dacht, maar de oplossing zo simpel blijkt!

Vooral bij een wandeling in de natuur zijn de voordelen goed merkbaar. Een ommetje in de stad vergt toch wat meer aandacht erbij houden. In de natuur geniet je. Je beleeft de omgeving veel intenser met de kronkelpaadjes, de wind door je haren, de zon of regen op je gezicht, het geritsel tussen de bladeren..

Elke dag een glimlach

Elke dag weer geniet ik van de vrijheid, de ruimte en de rust die ik ervaar. Niet alleen door te wandelenden hoor.  Doorbreken van patronen die niet meer passen, van weten wat ik niet wil naar YES, dat wil ik wel!

Waar ik nu iedere dag blij van wordt is doen wat bij mij past. Vrouwen coachen om de druk uit hun leven te halen,  te leven vanuit hun innerlijke zachtheid, herontdekken van hun VrouwKracht en de dag te beginnen met een stralende glimlach!

Merk je dat je niet lekker in je element bent en heb je het idee dat je steeds weer tegen dezelfde beperkende gedachtes of uitdagingen aan loopt?  Dat is heel goed mogelijk. Zo lang wij niet leren, of accepteren zullen de lessen zich blijven herhalen.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Of misschien ken je vrouwen in je omgeving die teveel ballen hoog moeten houden en meer aan zichzelf mag denken? Laat een berichtje achter en ik neem contact met je op.

Mijn naam is Iris en ik ben vrouw, dochter, partner, moeder van 2 gevoelige jongens met grenzeloze energie, ondernemer, eigenaresse, coach……duizendpoot

Ik ondersteun enthousiaste vrouwen, jongensmama’s,  die gewend zijn hun eigen boontjes te doppen maar nu tegen hun eigen beperkingen aanlopen,  in hun persoonlijke en emotionele ontwikkeling.

Wat levert dat op?

  • Zelfbewustzijn: Meer begrip voor jezelf en de omgeving.
  • Zelfinzicht: Frisse blik en een wereld vol mogelijkheden.
  • Zelfacceptatie: Het vinden van rust en acceptatie in en van jezelf
  • Zelfvertrouwen: Zodat jij weer blij bent met jij.
  • Zelfzorg: Positief in balans met hervonden VrouwKracht.
  • Zelfliefde: Een leukere moeder/ partner/ vriendin/ collega…
  • Zelfontwikkeling: Het ”Dit wil ik niet” is nu “Oh, maar ik wil dat!”

Hiervoor gebruik ik verschillende methodes, maar uiteindelijk gaat het erom dat zij zelf de touwtjes in handen heeft. Zij zit aan het stuur van haar leven. Zij heeft de macht en kracht om aanpassingen te doen die haar leven mooier maken. Zij zal eerst voor zichzelf moeten kiezen om er echt te kunnen zijn voor iemand of iets anders.

Wil je meer weten over wat ik doe neem gerust een kijkje op mijn website www.yoursenseis.com of volg mij via Facebook/ Instagram / Pinterest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: